03 iul. Bing începe să conteze și pe piața de căutare din Europa
În ultima vreme mi s-a întâmplat să găsesc constant printre referințele clienților noștri accesări dinspre motorul de căutare al Microsoft, Bing (care furnizează și rezultatele căutărilor efectuate pe Yahoo!). Că Bing era utilizat la un nivel respectabil în America de Nord, știam încă de când făceam publicitate motorului nostru de căutare locală de servicii, Pinbud. Încă din 2010-2011 Bing avea o cotă de piață de peste 18%. Astăzi, pe căutările efectuate de pe desktop / laptop a mai crescut puțin, apropiindu-se de 21%, conform statisticilor Statcounter, ba trecând chiar binișor peste 30% conform altor surse. Marele avantaj al Google rămâne dominația totală pe device-urile mobile, unde continuă să fie principală opțiune de căutare atât pe terminalele dotate cu sistemul propriu, Android, cât și pe Iphone-uri. Dar în Europa era mai puțin utilizat iar în România, aproape deloc. Greu găseai câte o referință prin logurile site-ului.
De aceea m-am hotărât să fac o mică evaluare a evoluției recente pe care a avut-o Bing în Europa. M-au interesat numai căutările efectuate pe ecrane mari (desktop / laptop) deoarece este evident că pe mobil Google nu are rival și nici nu va avea în viitorul apropiat, atâta vreme cât, pe de o parte, Microsoft nu a reușit să-și impună produsele și sistemul de operare în lumea smartphone-urilor, și, pe de altă parte, cei de la Apple nu par interesați să dezvolte un motor de căutare propriu. Pentru informații am folosit baza de date de la Statcounter. A rezultat graficul de mai jos:
Observăm că în piețele mari din UE, în ceea ce privește căutările efectuate pe ecrane mari (desktop / laptop) Bing începe să ocupe cote de piață importante: 17.22% în Marea Britanie, 13% în Germania și Franța, procente respectabile de 8-10% în Italia, Belgia, Olanda, Austria. Dintre piețele occidentale mari rămase în urmă sunt doar Spania (7.84%) și mai ales Portugalia (4.60%) care e la nivelul Europei de Est (oarecum explicabil, atâta vreme cât economia Portugaliei chiar este cu indicatorii principali undeva la nivelul țărilor mai avansate din Europa de Est: Cehia, Polonia). Apropo de Europa de Est: dacă ne uităm la grafic observăm că aici Bing stă cel mai prost la nivel european, cu procente care se învârt undeva între 3-4%, cu un minim în Grecia (2.61%) și un maxim în Polonia (5.11%).
Chiar și așa, pe căutări cu volume mari un procent de 3-4% nu e de neglijat. Să luăm, de pildă, cuvântul-cheie „rochii de seară”. Conform instrumentului de cuvinte-cheie al Google acest cuvânt-cheie face 90.000 de căutări lunar. Dacă proporția căutărilor mobil / desktop e de 50%-50%, atunci de pe desktop se fac aprox. 45.000 de căutări lunare. Or, în cazul în care Bing are 4,2% din piața de căutare, rezultă că 45.000 de căutări raportate de Google reprezintă doar 95% din totalul căutărilor. Deci pe Bing se fac undeva în jur de 2.000 de căutări pe lună, adică 24.000 de căutări pe an cu această cheie de căutare. Deloc neglijabil!
Cuvintele cheie pe Bing sunt de obicei cu cel puțin 50-60% mai ieftine decât pe Google în cazul reclamelor plătite dar, din păcate pentru advertiserii din România, partea proastă este că Bing nu acceptă reclame în limba română (chiar dacă locația căutării e în România și limba de căutare e limba română). Ceea ce înseamnă că nu prea ai ce face cu Bing Ads dacă te interesează doar România (reclame în limba română se pot afișa totuși pe Yahoo dar nu are rost să intrăm în amănunte). Poți folosi însă Bing pentru a optimiza site-ul pe cheile acelea de mare volum: majoritatea competitorilor optimizează numai pentru Google și dacă reușești să pui site-ul în top 3 pe Bing vei lua sigur un număr comparabil de clickuri cu un competitor care e în partea de jos a primei pagini din Google. Bing Ads însă acceptă reclame în engleză, germană, franceză, italiană sau spaniolă (plus: olandeză, daneză, norvegiană, finlandeză, suedeză și portugheză) ceea ce înseamnă că IMM-urile românești care doresc să intre pe piețele mari din UE, dar nu au bugete precum competitorii lor din Occident, au o șansă majoră de a folosi acest canal pentru a se face cunoscute.
Ești amabil/-ă să le dai și altora acest pont?
Despre autor
Cele mai recente articole
La Pinbud suntem în primul rând un partener al clienților noștri, nu un partener Google
Din respect pentru clienții noștri, ca urmare a noilor cerințe din programul Google Partners, agenția noastră este nevoită să ia în calcul retragerea voluntară din acest program....
13 februarie, 2020Cum au crescut vânzările unui magazin cu 120% într-un singur an
Rezumatul optimizării unei campanii pentru un magazin online cu specific horeca....
28 ianuarie, 2020O catastrofă anunțată digital: înfrângerea dezastruoasă a PSD-ului la prezidențiale
Este incredibil cât de slabă a fost campania electorală a fostului premier în mediul digital. Explicații aici....
26 noiembrie, 2019Rezultate excelente pentru campania Opera Comica pentru Copii cu Smart Tube TV Ads și Pinbud
Opera Comică pentru Copii a derulat prin intermediul Pinbud o campanie de test prin sistemul Smart Tube TV Ads, ajungând cu mesajul în peste 12000 de gospodării upper-middle class din București....
04 octombrie, 2019O oportunitate de neratat: reclamele TV prin Smart Tube
Cum ar fi să poți plasa spoturi TV în prime time cu 0,06 RON pe vizualizarea COMPLETĂ? Dacă ți se pare că sună bine, atunci trebuie neapărat să afli despre ce este vorba....
23 august, 2019
Sorry, the comment form is closed at this time.