Cat costa ora de programare (analiza)

Este un subiect vast care implică multe variabile, motiv pentru care voi restrânge analiza doar la domeniul tehnologiilor pentru pagini web. Prin asta mă refer în principiu la PHP / ASP, MySQL / MSSQL, Javascript, AJAX, XML, HTML, CSS și conexe, în general tehnologii și/sau limbaje de programare cu ajutorul cărora se pot dezvolta site-uri web.

Un alt element care influențează costul total al oricărui proiect de dezvoltare a unui site web, indiferent dacă vorbim de un site de prezentare, magazin online sau aplicație personalizată este existentă sau, în cele mai multe cazuri, inexistența unui caiet de sarcini foarte bine documentat.

În cazul unui caiet de sarcini foarte bine documentat, programatorul lucrează foarte eficient și nu își consumă timpul cu lucruri legate de design sau fluxuri informaționale. În lipsa unui caiet de sarcini, programatorul trebuie să facă de toate: grafică, decupaj HTML, redimensionare imagini, potrivire culori, aranjare în pagină etc.

Din păcate, în cazul celor mai multe proiecte se aplica varianta cu „lipsa caietului de sarcini”, caz în care avem nevoie de un super-programator pe care îl vom numi generic, Leonardo. De asemenea, în analiza noastră vom considera că Leonardo este măcar PFA sau angajat al unui SRL care-și plătește corect toate taxele și impozitele. Dacă este vorba despre băiatul vecinei care „se pricepe la calculatoare” atunci e cu totul altă discuție care nu-și are locul aici.

Prin urmare considerăm un PFA sau SRL ce va aloca un super-programator să se ocupe de minunatul nostru site. Pentru că vorbim despre Leonardo, va trebui să-l plătim cu vreo 4.500 lei / lună (net), că altfel ni-l suflă concurența în secunda zero și s-ar putea să-i dea banii ăștia exclusiv pentru programare în timp ce de amestecatul culorilor se va ocupa altcineva. Fiind firmă serioasă care plătește toate dările către stat, acest salariu net plătit lui Leonardo înseamnă o cheltuială de vreo 7.800 lei. Cum ziceam că sunt firmă și nu biserică, trebuie să fac un oarece profit, să zicem 25% – decent și rezonabil, nu? – ceea ce înseamnă că angajatul minune ajunge acum să mă coste vreo 9.750 lei / lună. Ups, am uitat de cheltuielile fixe cu chiria, întreținerea, energia electrică, internetul, telefonul, contabila, amortizarea calculatorului pe care lucrează Leonardo, diverse consumabile și alte mărunțișuri. Nu detaliez dar mai adaug pentru toate astea cam 2.750 lei / lună și uite așa am ajuns la concluzia că Leonardo mă costa în jur de 12.500 lei / lună.

Într-o lună avem, conform legii, 170 de ore de lucru însă cum Leonardo este om și nu robot, mai are câte o zi proastă, se mai ceartă cu nevasta, mai bea apă sau cafea (presupunem că nu fumează!), mai face pipi, îl mai ține un client la telefon etc. astfel că-i mai rămân cel mult 140 de ore efective de lucru într-o lună și, astfel, costul său orar efectiv trece de 90 de lei. Rotunjind, ajungem la 100 de lei.  La acest cost se mai adaugă diverși coeficienți cum ar fi: dimensiunea proiectului, urgența, modul de abordare etc. și nu în ultimul rând limbajul de programare necesar, care pot mări acest cost. Iar costul va crește în proporție geometrică dacă vorbim de PFA-uri și leasing de personal pentru că profitul acela „decent și rezonabil” de 25% trebuie să-l obțină și PFA-ul, și compania de leasing de personal…

Și uite așa, dacă pentru un mic proiecțel online este nevoie de un programator dedicat 3-4 ore, și ție ți se pare că e vorba doar de „mici modificări”, să nu te mire când vei fi taxat cu minim 400 lei + TVA (dacă se aplică).

O fi mult, o fi puțin? Nu știu ce să spun, dar cu siguranță am înțeles un singur lucru: nu costă atât de puțin pe cât crede multă lume.

Cele mai recente articole
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.