Software la comandă

Aplicație software la cheie sau software la comandă?

Dilema intre alegerea unei aplicatii la cheie gata construita sau dezvoltarea de software la comandă este o saga fara sfarsit si oricine aduce argumente pro sau contra uneia sau alteia dintre cele 2 variante, are dreptate. Pe de alta parte, statistica ne arata ca in medie, doar 33% dintre functionalitatile unei aplicatii la cheie sunt utilizate in mod frecvent, restul ramanand necunoscute, de multe ori pe toata durata de utilizare a respectivei aplicatii.

Cele mai importante 5 argumente în favoarea unei aplicații software la comandă

  • gradul ridicat de acceptare din partea utilizatorilor: fiecare afacere are cerinte diferite si fluxuri proprii cu care personalul este deja obisnuit. O aplicatie personalizata va fi construita sa urmeze aceste fluxuri, in timp ce o aplicatie la cheie va impune propriul sau mod de lucru astfel ca organizatia este fortata sa-si schimbe propriul mod de operare dupa cum cere aplicatia. Stie cineva care sunt costurile acestei schimbari sau cat va dura pana cand personalul se va obisnui cu noile fluxuri?
  • gradul ridicat de integrare: aplicatia personalizata este construita de la inceput cu obiectivul de a se integra cu restul aplicatiilor folosite in cadrul organizatiei tale, in timp ce o aplicatie la cheie se poate dovedi ulterior achizitiei ca nu este compatibila cu unele aplicatii existente. Astfel, apar costuri suplimentare si in general neprevazute de re-integrare sau chiar de inlocuire
  • gradul ridicat de securitate a datelor: in ziua de azi nu mai este un secret faptul ca multor organizatii li se sustrag date importante ca urmare a unor atacuri cibernetice ce vizeaza vicii ascunse din aplicatii la cheie utilizate pe scara larga. In cazul aplicatiilor personalizate, acest risc este aproape inexistent pentru ca hackerii nu au de unde sa studieze codul sursa in cautarea breselor de securitate
  • suport si mentenanta: la o aplicatie personalizata ai oricand la dispozitie echipa de dezvoltatori care pot sa modifice / adauge anumite functionalitati (de ex. cerinte legislative sau schimbari ale fluxurilor interne), in timp ce in cazul unei aplicatii la cheie trebuie sa astepti actualizarile periodice care pot sa intarzie sau sa nu vina niciodata
  • TCO minim (total cost of ownership): in majoritatea cazurilor, pe termen mediu si lung, TCO este net in favoarea aplicatiilor personalizate avand in vedere ca de cele mai multe ori aplicatiile la cheie vin cu un model de licentiere periodica si/sau pe numar de utilizatori. De multe ori costa mai putin sa dezvolti o aplicatie personalizata decat sa achizitionezi una la cheie pentru care trebuie sa platesti suplimentar configurarea initiala, punerea in functiune si formarea personalului

Succesiunea corecta a etapelor necesare dezvoltarii unei aplicatii personalizate

  1. analiza de proiect si definirea obiectivelor
  2. definitivarea cerintelor si propunerea solutiei
  3. graficul de proiect si dezvoltarea aplicatiei
  4. livrarea aplicatiei si instruirea utilizatorilor
  5. mentenanta si suport

Unde se blocheaza in general aceste proiecte? Ei bine da, ai intuit corect, la prima etapa: analiza de proiect si definirea obiectivelor.

Este primul si cel mai important pas din tot proiectul iar implicarea clientului este absolut obligatorie pentru ca acum trebuie sa lucreze cot la cot cu dezvoltatorul la definirea obiectivelor proiectului. De multe ori, in aceasta faza, clientul realizeaza ca fluxurile sale interne nu sunt documentate suficient (sau chiar deloc) si ca propria afacere ruleaza datorita cunostintelor si experientei catorva persoane cheie. Este momentul in care se sperie de gravitatea situatiei proaspat constientizate si ingheata proiectul, altfel demarat cu mult entuziasm.

Cum te ajutam noi sa depasesti acest moment?

Stim cat este de greu de trecut peste acest pas deoarece, pur si simplu, am mai trecut prin asta. Vom veni in sprijinul tau cu un draft de caiet de sarcini, vom intervieva impreuna personalul tau si vom documenta cu grija fiecare capitol. Practic, vom scrie impreuna cu tine specificatiile functionale. Rasplata insa, va fi pe masura efortului depus deoarece odata finalizat acest pas vei sti cu o precizie suficient de buna cat va dura si cat va costa in final intreaga aplicatie. O formula empirica spune ca numarul de ore necesar dezvoltarii unei aplicatii este de 5-6 ori numarul de ore necesar scrierii caietului de sarcini iar costul pentru scrierea acestui caiet reprezinta cam 15% din costul total.

Pentru aceste proiecte si ca sa-ti usuram controlul costurilor, noi percepem un tarif unic de 45 EUR / ora, indiferent ca este vorba despre analiza si scrierea documentatiei, activitati de management de proiect, dezvoltarea aplicatiei(programare), implementarea grafica, testarea sau instruirea personalului. Totul este transparent si usor de cuantificat iar clientul poate participa activ la toate etapele, in prima etapa implicarea sa fiind chiar obligatorie, pentru a observa in timp real evolutia proiectului. Nu-i asa ca incepe sa-ti mai dispara frica? Pana la urma, cat poate fi de greu?

Fie ca vorbim despre CRM, ERP, BI, facturare, gestiunea stocurilor, gestiunea activitatilor de service sau emiterea politelor de asigurare, aplicatiile noastre sunt proiectate sa-ti usureze munca, sa lucreze pentru tine, oriunde, oricat. Nu-si iau concediu si nu cer bonus pentru orele suplimentare.

Cereți acum o ofertă pentru viitorul dvs. proiect. Răspundem în max. 3 ore lucrătoare!