Dilema intre alegerea unei aplicatii la cheie gata construita sau dezvoltarea de software la comandă este o saga fara sfarsit si oricine aduce argumente pro sau contra uneia sau alteia dintre cele 2 variante, are dreptate. Pe de alta parte, statistica ne arata ca in medie, doar 33% dintre functionalitatile unei aplicatii la cheie sunt utilizate in mod frecvent, restul ramanand necunoscute, de multe ori pe toata durata de utilizare a respectivei aplicatii.
Este primul si cel mai important pas din tot proiectul iar implicarea clientului este absolut obligatorie pentru ca acum trebuie sa lucreze cot la cot cu dezvoltatorul la definirea obiectivelor proiectului. De multe ori, in aceasta faza, clientul realizeaza ca fluxurile sale interne nu sunt documentate suficient (sau chiar deloc) si ca propria afacere ruleaza datorita cunostintelor si experientei catorva persoane cheie. Este momentul in care se sperie de gravitatea situatiei proaspat constientizate si ingheata proiectul, altfel demarat cu mult entuziasm.
Stim cat este de greu de trecut peste acest pas deoarece, pur si simplu, am mai trecut prin asta. Vom veni in sprijinul tau cu un draft de caiet de sarcini, vom intervieva impreuna personalul tau si vom documenta cu grija fiecare capitol. Practic, vom scrie impreuna cu tine specificatiile functionale. Rasplata insa, va fi pe masura efortului depus deoarece odata finalizat acest pas vei sti cu o precizie suficient de buna cat va dura si cat va costa in final intreaga aplicatie. O formula empirica spune ca numarul de ore necesar dezvoltarii unei aplicatii este de 5-6 ori numarul de ore necesar scrierii caietului de sarcini iar costul pentru scrierea acestui caiet reprezinta cam 15% din costul total.
Pentru aceste proiecte si ca sa-ti usuram controlul costurilor, noi percepem un tarif unic de 45 EUR / ora, indiferent ca este vorba despre analiza si scrierea documentatiei, activitati de management de proiect, dezvoltarea aplicatiei(programare), implementarea grafica, testarea sau instruirea personalului. Totul este transparent si usor de cuantificat iar clientul poate participa activ la toate etapele, in prima etapa implicarea sa fiind chiar obligatorie, pentru a observa in timp real evolutia proiectului. Nu-i asa ca incepe sa-ti mai dispara frica? Pana la urma, cat poate fi de greu?